Info

KDI Industries - Zonnepanelen - Batterijen

Met een thuisbatterij kan je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen te weinig energie produceren. Dat is zéker interessant wanneer je zonnepanelen hebt die na 2020 werden geïnstalleerd. 

WAT IS EEN THUISBATTERIJ ?

Een thuisbatterij slaat je geproduceerde zonne-energie op zodat je die kan gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende energie opwekken, zoals ’s nachts, op een erg bewolkte dag of op piekmomenten.

Daarnaast kan een thuisbatterij tijdens daluren goedkopere energie van het elektriciteitsnet opslaan om later terug te gebruiken. Zo geniet je ook tijdens de piekuren van opgeslagen energie aan daltarief. Hoeveel je kan besparen met behulp van een thuisbatterij geven wij je graag mee in uw vrijblijvende offerte.

DE WERKING VAN EEN THUISBATTERIJ ?

Een thuisbatterij is eigenlijk een onderdeel van een volledig systeem, meestal bestaande uit zonnepanelen, een batterij met een omvormer, een batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar.

Een thuisaccu levert het meeste op in combinatie met zonnepanelen, die zonlicht omzetten naar elektriciteit. Deze elektriciteit kan mits omvorming naar wisselstroom onmiddellijk gebruikt worden in je huis of wordt opgeslagen in de batterij.

DE OMVORMER !

De omvormer is aan de ene kant verbonden aan de elektriciteitskast en aan de andere kant met de zonnepanelen en de thuisbatterij. Zo kan de omvormer via de elektriciteitskast elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen of de thuisaccu beschikbaar stellen aan de woning. Andersom kan de omvormer via de elektriciteitskast stroom van het net halen om in de batterij op te slaan.

WAT BIJ ELEKTRICITEITSPANNES

Optioneel kan je kiezen voor een noodstroominstallatie. Tijdens een elektriciteitspanne zorgt die ervoor dat de opgeslagen stroom in de thuisbatterij gebruikt wordt om verlichting, verwarming en belangrijke apparaten van elektriciteit te voorzien. Maar niet elk merk heeft deze optie, de thuisbatterij van ALPHA ESS heeft deze wél, in tegenstelling tot deze van Huawei. Zo is een thuisaccu ook een stil en ecologisch alternatief voor een elektriciteitsgenerator op stookolie of benzine.

MAAKT EEN THUISBATTERIJ OFF GRID GAAN MOGELIJK ?

Producenten van thuisbatterijen durven weleens beloven dat hun product volledige onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet mogelijk maakt. In realiteit is dat echter (nog) niet het geval. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Dat wil echter niet zeggen dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. Door de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij kan je tot wel 80% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een gemiddelde zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je gemiddeld 25% onafhankelijkheid.

WELKE CONCLUSIE KAN IK HIERUIT TREKKEN

ls je de werking begrijpt en de voor- en nadelen afweegt, is een thuisbatterij anno 2021 al interessant in woonsituaties met een hoog stroomverbruik en veel elektrische apparaten (zoals een warmtepomp en/of elektrische wagen). Weet ook dat de Vlaamse overheid recent extra budgetten heeft vrijgemaakt om de premies voor batterijen te verlengen. Hierover meer in onze rubriek premies.

Is de thuisbatterij anno 2021 een interessante investering? ABSOLUUT !

Heb je nog vragen voor jouw specifieke situatie? Neem dan zeker contact met ons op, wij geven met plezier antwoord op al uw vragen.

 

KDI Industries - Zonnepanelen - Batterijen
KDI Industries - Zonnepanelen - Batterijen